Vaniljsocker / Vaniljpulver

DATUM: 2009-11-23 KLOCKSLAG: 14:58:08
Tänkte jag skulle ta upp det här med skillnaden på vaniljsocker & vaniljpulver. För ett tag sedan visste jag inte heller va skillnaden var. Hälsomässigt sett är det nämligen en jäkla stor skillnad :)
Vanilj är en fantastisk krydda som kan ersätta socker helt. Vanilj innehåller även nyttiga ämnen som är bra för kroppen. Forskning har bla visat att kryddan har en lugnande effekt, är bra för magen & matsmältningen samt dämpar aptiten.

Om vi börjar med vaniljsocker så är det socker med endast 10 % äkta vanilj i. I vissa billiga varianter har man dock sparat på vaniljen & istället använt syntetiskt vanillin. Vaniljsockret innehåller massa tomma sockerkalorier & ytterst lite sund vanilj.

Vaniljpulvret däremot är tillverkat av frystorkade vaniljstänger som malts med korn & skal. Ger en mild sötma & är mycket sunt då det innehåller massa aromämnen & ytterst få kalorier. Kan i stor del ersätta sockret i en maträtt.

Sen har vi även vanillin/essens som är det sämsta man kan få i sig när det gäller vanilj då 99% av det vanillin som finns i industriellt framställda matvaror är syntetiskt. Används ofta i gräddglass, småkakor, dressingar osv.

Med andra ord, vill man skippa sockret & vara lite hälsosammare så använd vaniljstänger eller vaniljpulver. Utmärkt att söta yoghurt, smoothies & bakverk med!



Detta ekologiska vaniljpulvret innehåller inga färgämnen, inga tillsatser av syntetiska eller kemiska ämnen och är fri från genmodifierade ämnen. Finns i välsorterade matbutiker & även på nätet att beställa hem, ex härifrån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Designed by Hang