Uppdatering

DATUM: 2009-11-30 KLOCKSLAG: 23:11:41
Har inte skrivit på några dagar som ni märker. Jag orkar inte riktigt jämt.. & speciellt inte nu det sista då jag inte mått så bra.
Har iaf sysselsatt mig med både matlagning & bakning då det gör mig på gott humör. Det är skönt att fokusera tankarna på något annat.. B.la har jag testat två olika sorters julgodis & bakat ett väldigt gott bröd. Nästa gång vi storhandlar ska jag köpa hem en massa mjöl så jag kan göra ett riktigt storbak!
Ska försöka få upp lite av det jag gjort snarast. Det är väl alltid någon som är nyfiken :)


Här sitter jag just nu & lyssnar runt på Spotify.

:(

DATUM: 2009-11-25 KLOCKSLAG: 19:02:43
Dom senaste 2 dagarna har jag inte alls mått bra. Allt känns jobbigt just nu. Mitt humör ska vi inte tala om, det pendlar extremt. Ena stunden är jag glad & andra stunden jätteledsen. Vad händer?? Jag vill inte vara med i detta längre.
Hela mitt inre är ett jävla kaos!

Itchy daze / Monster


Apelsin & mango sorbet

DATUM: 2009-11-24 KLOCKSLAG: 15:39:13
Detta gjorde jag igår kväll till mig & Daniel. Minns inte på vilken blogg jag hittade receptet? Nåja. Det var iaf väldigt gott & framförallt fräscht. Kan tänka mig att detta passar väldigt bra att äta en varm sommardag :)

Ingredienser:

300 g fryst mango
Ca 2 dl apelsinjuice


Mixa ihop & servera genast!



Stress..

DATUM: 2009-11-23 KLOCKSLAG: 21:32:58

Gjorde några stresstest jag hittade på nätet & det ser ju inte så bra ut måste jag säga..
Jag kan inte koppla av längre. Hjärnan är full med tankar & jag får ingen ordning på dom. Hjärtat slår i 180 emellanåt, jag tappar ord, sover oroligt & får ångest. Ibland gråter jag för ingenting. Jag känner mig så himla tom & utmattad. Jag börjar bli orolig för mig själv faktiskt. Hjälp! :S
Jag vet att detta inte håller i längden & undrar hur länge kroppen ska klara av det? Jag kanske borde be om hjälp istället för att vara så jävla duktig hela tiden.. man klarar faktiskt inte allt själv!
Jag är inne i en väldigt dålig period av mitt liv nu tyvärr. Jag hoppas det vänder snart..




Chokladtryffel

DATUM: 2009-11-23 KLOCKSLAG: 19:53:20
Mja, jag vet inte, det blev nog lite chokladpannkaka över det.. ;) När jag la ner smöret så skar det sig på något sätt. Men jag rörde ihop det så gott det gick & ställde in det i kylen. Nu är dom iaf färdiga, jag har provsmakat & dom blev goda. En väldigt kraftig chokladsmak så det räcker med 1 eller 2 för att man ska bli nöjd :)
Får nog göra om receptet snart igen så jag lyckas ordentligt med det. 


Ingredienser:

300 g mörk choklad av god kvalité
2 dl vispgrädde
20 g smör
Kakao


1. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka under tiden chokladen & lägg i en porslinsskål.

2. Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädden så det blir en jämn smet.

3. När smeten är helt blank rör i smöret. Rör tills chokladsmeten blir blank igen.
 
4. Häll ut tryffeln på ett fat & täck med plastfolie. Ställ in i kylen & låt stelna 1-2 timmar.

5. Forma små kulor av smeten. ta hjälp av en sked eller kuljärn eller rulla i händerna. Man kan också fylla en spritspåse & spritsa ut små kulor.

6. Rulla i kakao.



Någon mer än jag som tycker det ser ut som harpluppar haha ;)


Husmor är i farten igen ;)

DATUM: 2009-11-23 KLOCKSLAG: 17:50:28

Har precis varit iväg & handlat & passade då på att även inhandla ingredienser till chokladtryffeln, så nu ska jag sätta igång med det. Förhoppningsvis har jag något gott till kaffet lite senare ;) Eller så blir det pannkaka av alltihop.. chokladpannkaka! :P


Vaniljsocker / Vaniljpulver

DATUM: 2009-11-23 KLOCKSLAG: 14:58:08
Tänkte jag skulle ta upp det här med skillnaden på vaniljsocker & vaniljpulver. För ett tag sedan visste jag inte heller va skillnaden var. Hälsomässigt sett är det nämligen en jäkla stor skillnad :)
Vanilj är en fantastisk krydda som kan ersätta socker helt. Vanilj innehåller även nyttiga ämnen som är bra för kroppen. Forskning har bla visat att kryddan har en lugnande effekt, är bra för magen & matsmältningen samt dämpar aptiten.

Om vi börjar med vaniljsocker så är det socker med endast 10 % äkta vanilj i. I vissa billiga varianter har man dock sparat på vaniljen & istället använt syntetiskt vanillin. Vaniljsockret innehåller massa tomma sockerkalorier & ytterst lite sund vanilj.

Vaniljpulvret däremot är tillverkat av frystorkade vaniljstänger som malts med korn & skal. Ger en mild sötma & är mycket sunt då det innehåller massa aromämnen & ytterst få kalorier. Kan i stor del ersätta sockret i en maträtt.

Sen har vi även vanillin/essens som är det sämsta man kan få i sig när det gäller vanilj då 99% av det vanillin som finns i industriellt framställda matvaror är syntetiskt. Används ofta i gräddglass, småkakor, dressingar osv.

Med andra ord, vill man skippa sockret & vara lite hälsosammare så använd vaniljstänger eller vaniljpulver. Utmärkt att söta yoghurt, smoothies & bakverk med!



Detta ekologiska vaniljpulvret innehåller inga färgämnen, inga tillsatser av syntetiska eller kemiska ämnen och är fri från genmodifierade ämnen. Finns i välsorterade matbutiker & även på nätet att beställa hem, ex härifrån.

I'm alive..

DATUM: 2009-11-22 KLOCKSLAG: 16:06:44
Hej på er! :)
Har jobbat 2 nätter så det är därför jag inte varit här & skrivit. Nu har jag iaf slagit upp dom blå & sitter här med en kopp kaffe. Mmm, konstigt hur beroende man kan vara av kaffe egentligen. Jag hade blivit en väldigt sur människa om jag inte hade fått mitt kaffe.. :P
Idag hade jag velat baka men jag har inte allt som behövs hemma. När jag tittar ut genom fönstret så har jag ingen lust att gå ner till affären så det får nog vara. Fasen då. Hmm, det blir att slå på en film istället sen tror jag. 

Har ni något bra förslag på avslappning? Jag känner mig helt sönderstressad, helt i onödan egentligen. Jag vet inte vad som händer med mig faktiskt.. Jag behöver lära mig att slappna av ordentligt. Kanske ska köpa mig en sådan där spikmatta. Dom verkar vara bra. Helst av allt hade jag velat fly någonstans, till en plats där det inte finns något som heter stress eller krav. Bara få vara & andas för en stund, utan jobbiga tankar & funderingar. Fattar inte varför det ska vara så svårt att bara koppla bort allt? :(


Chokladtryffel

DATUM: 2009-11-19 KLOCKSLAG: 17:32:43
Innan jul har jag bestämt mig för att göra chokladtryffel! Som avslutning på våran goda middag vi åt vid vårat senaste restaurangbesök fick vi nämligen denna underbara dessert. Den riktigt smälte i munnen! Så nu har jag letat lite på internet & hittat ett recept som jag kommer använda mig av :)

Vad brukar ni göra för julgodis?




Bild från Google.

Gråa dagar

DATUM: 2009-11-19 KLOCKSLAG: 16:05:47

Alltså, inte konstigt att man blir deprimerad när man tvingas stå ut med sådant här väder för jämnan?? BLÄ vad tråkigt det är sådana här dagar! Fast man får göra det bästa utav det så jag slog på en film förut :) Beställde hem lite filmer från cdon som jag hämtade ut igår så mig går det ingen nöd på.. Vädret är ju perfekt för filmtittande! Har även fått hem senaste numret av Laga Lätt som jag kan glo i medans regnet öser ner utanför, för ut tänker jag inte gå idag!

Igår kväll var jag & Hanna på bio. Vi såg "2012". SÅ BRA & så himla spännande! Satt som på nålar i nästan hela filmen. Ja den måste ni verkligen se om ni planerar att gå på bio :) Ingen har väl missat reklamen för den filmen men om ni gjort det så handlar den iaf om jordens undergång. När man tänker efter så är det väl inte omöjligt att det kommer hända? Titta bara i filmen "The day after tomorrow" med den stora vågen som svepte in över New York.. vad hände ½ år senare? Jo tsunamin i Thailand. Lite läskigt :S

 

Oh nu börjar Project Runway, det måste jag kolla på!
(Undrar om det finns något jag INTE följer på tv haha..)
Hej svejs!



Ensam i natten

DATUM: 2009-11-18 KLOCKSLAG: 01:00:55
Någon mera än jag som är vaken?!
Har blivit en sån nattuggla på sista tiden va.. lägger mig nästan aldrig före 3. För skojs skull sökte jag på "nattuggla" på Google. (Jo jag vet att jag kan vara lite udda ibland haha) & då fick jag upp denna bilden nedan. Passar väl bra in på mig nu känner jag. Jag sitter här mitt i natten framför datan, dock inte i ett träd haha men ändå :)


Härligt goda bär med mjölk & honung

DATUM: 2009-11-17 KLOCKSLAG: 23:47:44

Ett av kvällsmålena idag!
(Det råkade slinka ner lite bröd från gårdagsbaket oxå efteråt, kan inte riktigt hålla mig ifrån brödpåsen haha)
Jordgubbar, björnbär, blåbär tillsammans med lite flytande honung. Mums!
Visst blir det en läcker färg av blåbären? :)


Kommit igång igen!

DATUM: 2009-11-17 KLOCKSLAG: 19:55:03
Idag har jag tränat med Jessica. Äntligen har jag kommit igång igen, det är lite segt efter ett sådant långt uppehåll. Eller långt & långt, det var lite mer än 1 månad sen jag tränade tror jag. Eller var det mer? :S
Det var iaf skönt att få svettas lite & låta all negativ energi rinna av mig. Jag märker att jag mår bättre när jag tränar, jag får mera energi & känner mig gladare!
Efter träningen la jag mig i solariet & åkte sedan hemåt, tog en efterlängtad dusch & lagade mat. Tror jag ska parkera mig i soffan en stund nu & sen leta vidare på nätet efter något gott recept på bröd :)

Finns det någon som vill dela med sig av sina egna recept är det välkommet! :)


Bild från Google.

Skållat fullkornsbröd

DATUM: 2009-11-16 KLOCKSLAG: 22:16:21
2 limpor


Skållning:

2½ dl (ca 150 g) dinkelmjöl fullkorn  
3 dl kokande vatten
2 tsk salt

5 dl kallt vatten
25 g (½ pkt) jäst
850 g dinkelmjöl fullkorn


1. Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter.

2. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C  (fingervarmt). Smula ner jästen.

3.Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen.

4. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand.

5. Smörj 2 st 1½ liters bakformar.

6. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna.

7. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C.

8. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade.
(Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)

9. Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.


Hälsobröd

DATUM: 2009-11-16 KLOCKSLAG: 21:54:22
Detta receptet fick jag från en bloggläsare. Ett jättegott mörkt bröd med mumsigt innehåll! Här slipper man långa jästider pgr av att man tillsätter bikarbonat. Bara att blanda ihop & in i ugnen!


Hälsobröd
1 limpa

2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelvetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 äpple
2 msk blandade frön till topping


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke utom fröna som ska strös på brödet. Rör sedan ner yoghurt och honung. Riv i äpplet. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ned smeten. Strö på fröna. Grädda brödet på nedersta valsen i ca 80 min. Kontrollera med sticka när brödet är klart, stickan ska vara torr.






Bakat, bakat, bakat!

DATUM: 2009-11-16 KLOCKSLAG: 21:32:23
Jag har kommit in i världens bakperiod nu känner jag. Hittar hela tiden nya recept jag måste prova på & hittills har jag hunnit baka grahamsmuffinsen i inlägget nedan & även 2 bröd som jag kommer lägga upp i separata inlägg. Hembakt bröd med en smakrik ost slår det mesta, det är ju så himla gott!! :)

För övrigt har jag känt mig väldigt tömd på energi sista tiden. Jag längtar efter sommaren & ljuset! Men jag har ju något roligt att se fram emot & det händer i februari. Då är det plugg som gäller! :) Det känns som en räddning för tillfället. Jag vet faktiskt inte hur länge till kroppen orkar stå ut. Att jobba natt påverkar kroppen mer än vad jag trodde. För varje månad som går desto jobbigare tycker jag det är & ju sämre mår jag. Nåja.. :(

Nu ska jag skriva ner receptena på båda bröden jag bakat så jag får det gjort.
Risk att jag glömmer det annars :)
Hej sålänge!


En smak av Italien..

DATUM: 2009-11-14 KLOCKSLAG: 14:05:57

Igår var jag & Daniel på restaurang för att fira att han fyllt år. Jag hade bokat bord på den italienska restaurangen La Cucina Italiana inne i Göteborg som jag hört mycket gott om & jag kan bara hålla med. Vilken mat! Önskar jag hade kort att visa på den vackert upplagda goda maten men det hade sett lite illa ut om man plockat upp kameran mitt upp i allt lixom..precis som man aldrig sett mat förut.. - EHUM ursäkta, här inne är det inte lämpligt att ta kort.. Hmpf.. - Hehe *harkel* förlåt, men jag är bloggare..eller nä.. :S  :D
Mätta & belåtna gick vi sedan vidare till Lounge på avenyn & tog varsin öl. Sen köpte vi med oss en film hem. Perfekt avslut på en trevlig kväll!


La Cucina Italiana


Grahamsmuffins med blåbär

DATUM: 2009-11-12 KLOCKSLAG: 22:52:38
Dessa muffins provade jag på att göra ikväll. Passar utmärkt som mellanmål då dom är lite mer matiga & innehåller grahamsmjöl. När man bakar med grahamsmjöl blir det inte bara godare & mer fiberrikt utan också mer rikt på vitaminer & mineraler. Dessa muffins är inte heller så himla söta som vanliga bakverk. Ett nyttigare alternativ helt enkelt.
Receptet kommer från Gordon Ramsey :)


Ca 12 st muffins

2 stora fullmogna bananer
5 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa fint havssalt
1,25 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl filmjölk
1 stort ägg, lätt vispat
75 g smält smör eller olivolja
200 g blåbär


1. Värm ugnen till 200 grader. Ställ ut veckade muffinsformar på en plåt.

2. Skala bananerna & lägg i en skål. Mosa dem med en gaffel.

3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt & socker i en annan bunke. Gör en grop i mitten & tillsätt filmjölken, ägget, smöret/olivoljan & bananmoset. Vänd hastigt ihop ingredienserna tills de blandats (rör inte för mycket).

4. Häll i blåbären & rör om ytterligare ett par tag.

5. Fyll muffinsformarna med smeten & grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min tills muffinsen pöst upp & fått fin färg. Prova med en sticka mitt i muffinsen, den skall vara torr.

6. Låt svalna ett par minuter på muffinsplåten & flytta sedan över dem på galler. Låt svalna helt.



Broccoli & bönsoppa med curry

DATUM: 2009-11-12 KLOCKSLAG: 18:38:22
Idag åt jag denna soppan till middag. 
Tror jag hade lite för mkt curry i (ca 2-3 tsk) för det blev ganska hett :)

1 lök
Curry efter smak
Salt & peppar
1 tsk olivolja
3 dl grönsaksbuljong
150 g broccolibuketter
100 g kokta kikärtor

(kan bytas ut mot vita bönor eller linser)

Hacka löken & svetta den i olja med curry. Tillsätt buljongen, kikärtorna & broccolin & låt koka ca 10 min. Purea med en mixer & smaka av.


Bilder från Google.

Varm choklad med kanel

DATUM: 2009-11-11 KLOCKSLAG: 23:01:17
Som jag berättat tidigare i bloggen har jag blivit lite av en kanelmissbrukare på sista tiden & när jag gjorde varm choklad häromdagen blandade jag i lite kanel & det blev så himla gott!! Jag gör alltid min varma choklad i kastrull, brukar bli bäst så. Alltså, mjölk, kakao, honung & lite kanel = mumma! :P


Bild från Google.

En tur till Ikea..

DATUM: 2009-11-11 KLOCKSLAG: 19:53:16

Idag har jag & Daniel varit på Ikea. Köpte väl inte något speciellt direkt, lite bra att ha saker & lite röda ljus inför julen m.m :) Älskar att gå inne på ljusavdelningen. Hittar alltid massa saker jag vill ha där haha. Sen köpte vi ett hängande skoställ man kan ha i garderoben, det är smockfullt med skor i hallen så jag måste få undan dom på något sätt. Tyvärr är garderoben full den med med massa jackor & skit så hur jag ska få plats med skostället blir intressant.. det ska jag ta tag i nu iaf *pust* :)




Bild från Google.


Fruktsallad med nötter

DATUM: 2009-11-07 KLOCKSLAG: 13:47:40

Denna fruktsalladen gjorde jag igår till mig & Daniel. Hade ingen direkt matlust när jag vaknade efter jobbnatten så det fick bli något lätt. Det här med matlusten kommer & går har jag märkt på senaste tiden.. :S Men lätt mat som frukt & yoghurt går ju alltid ner även om man inte är så hungrig. Något måste man ju äta!



Ananas, äpple, vindruvor, päron, banan, clementiner, valnötter & hasselnötter.


Överfullt :)


Julkänslor!

DATUM: 2009-11-03 KLOCKSLAG: 23:22:18

Kom på mig själv i soffan när jag kollade på tv förut med att tänka på när jag ska börja julpynta detta året, och vad som ska fram & vart sakerna ska stå. Haha. Jag har faktiskt börjat få julkänslor! :) Längtar efter att sätta på en skiva med julmusik & börja riva upp julsakerna. Dricka glögg & njuta av alla tända värmeljus i mörkret. Sitta & dricka kaffe i soffan med en gosig filt över benen & se ut genom fönstret när snön faller utanför. Jag älskar allt med julen trots att det kan vara en stressig högtid för många & även mig ibland. Dock har jag inte ens börjat planera årets julklappar. Fast iår får jag hålla igen med klapparna lite eftersom jag sparar undan pengar till utbildningen,
den ska ju betalas sista januari!
Hmm, tiden går så fort så det är väl dags att ha köpt allt snart känns det som, för stressa vill jag inte göra detta året :)
Är det någon som börjat handla så smått ännu?


Bilder ifrån Google.


Enkel äppeldessert

DATUM: 2009-11-03 KLOCKSLAG: 19:40:45

Trots att jag inte orkade stå i köket så kände jag mig tvungen att göra denna äppeldesserten efter maten. Var sugen på något gott så det fick bli denna :)
Receptet kommer från denna tjejs blogg men jag gjorde lite egna ändringar i receptet!
Här är min version.


Enkel äppeldessert
1 person.

1 äpple
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 dl havregryn
½ msk honung
Vatten


Sås till desserten

½-1 dl turkisk yoghurt
Honung efter smak
En gnutta kardemumma



1. Ta bort kärnhuset på äpplet & skär i bitar. Blanda äpplet tillsammans med kanel & kardemumma i en skål.

2. Smörj en ugnsfast form med olja eller smör. Lägg ner äppelblandningen & stänk lite vatten över.

3. Sätt in i ugnen i 200g ca 15-20 min eller tills äpplet är mjukt. Rör om någon gång & stänk ev mer vatten över om äpplet ser torrt ut.

4. Blanda ihop havregryn & honung till en massa.

5. Ta ut formen ur ugnen & lägg på massan. Sätt in i ugnen ca 5-10 min & servera sedan med såsen.


Tacoköttfärs med grönsaker

DATUM: 2009-11-03 KLOCKSLAG: 18:51:44

Idag har jag & Daniel varit & storhandlat. Efter alla varorna var inplockade i skåpen orkade jag inte göra något avancerat till middag så det blev lite rester. I förrgår åt vi tacos & lite av köttfärsen blev över som jag värmde upp i stekpannan. Jag tillsatte rivna morötter, hackade tomater, majs, gurkahackad röd paprika. Blev väldigt gott ihop med tacosmaken. Pasta orkade jag inte koka så det blev endast denna röran men det räckte. Blev proppmätt :)


Tänkvärt

DATUM: 2009-11-03 KLOCKSLAG: 13:49:28


Bild från google.


Frukt med yoghurt & havregryn

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 23:53:30
Detta blev dagens kvällsmellanmål. Gud va mätt jag blev..
Antar att havregrynen gjorde sitt :P
Mellanmålet bestog av 2 skivade kiwi, 1 äpple, ca ½ dl havregryn & lite vaniljyoghurt. Kom på i efterhand att kanel hade nog inte varit så dumt på, & kanske även lite nötter. Kanel använder jag väldigt flitigt nuförtiden faktiskt. Har fått något konstigt begär efter det haha.



Ett litet avbrott i vardagen

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 22:25:40

Sitter med en kopp te & kollar på Stena lines hemsida. Jag & Daniel har planerat att åka på en kryssning framöver! Det är skönt att komma bort även om det bara blir någon dag eller två. Bara slappa, ta det lungt, äta gott & umgås med varandra. Man måste fly undan vardagen ibland & samla nya krafter.
Frågan är bara vart? Tyskland, Danmark eller Polen?


Qournfärs med svarta bönor & tagliatelle

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 21:57:40

Idag åt jag detta till middag. Jag fräste lök & rödlök tillsammans med qourn, blandade i lite tomatpuré & vatten, hällde i en burk svarta bönor tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Till detta åt jag fullkornstagliatelle.
Till maten åts en sallad på majs, gurka & tomater :)
Måste säga att jag verkligen älskar soltorkade tomater.. det kan jag nog äta till nästan allt!!


Snart jul!

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 15:03:46

Har blivit lite förälskad i Renée Voltaires produkter på sista tiden så vad passar inte bättre än hennes bok fylld med härliga recept att få som julklapp? :P Daniel, jag hoppas du läser detta nu! ;)


Äggröra med rostat bröd

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 13:49:59
Detta blev dagens frukost. Rostat fullkornsbröd med äggröra på 2 ägg & lite tomat. Till det åts en fruktsallad med kiwi & clementin.


Killar..

DATUM: 2009-11-02 KLOCKSLAG: 12:37:00
Daniel visade mig detta igår. Han börjar på allvar oroa sig för växthuseffekten nu ;)