Grapefruktjuice

DATUM: 2010-06-21 KLOCKSLAG: 21:05:24
Mums.. Detta är verkligen en smaskig drink att svalka sig med i sommarsolen :) Fullt med härliga vitaminer!


Grapefruktjuice
ca 2 glas

½-1 färsk ananas
juice från 1 grapefrukt


1. Blanda & mixa. Häll upp i ett glas med isbitar om du vill ha den kallare.


Jordgubbskräm

DATUM: 2010-06-20 KLOCKSLAG: 15:21:34

Smakar helt underbart.. precis som den på förpackning, men utan alla konserveringsmedel, socker, knepiga ämnen i.
Även detta recept är från Raw Delight.


Jordgubbskräm
2 port

225 g jordgubbar, tinade eller 4 dl färska
5 aprikoser
ca ½ dl vatten eller blötläggningsvattnet från aprikoserna
2 cm färsk ingefära

(jag hade ingen ingefära så jag uteslöt den)


1. Blötlägg aprikoserna i 4-10 timmar.

2. Mixa ingredienserna i mixern till jämn konsistens.


Använder du färska bär, behöver du lite mer vatten än om du använder tinade.


5 sanningar om fett

DATUM: 2010-06-19 KLOCKSLAG: 08:31:02
Från kosttipset.se


1. Vi äter för lite naturligt fett och alldeles för mycket industriellt processat fett från halvfabrikat och snabbmat.

2. Du blir inte fet av fett utan fett är en livsviktig näringskälla som är rik på energi och viktiga byggstenar som behövs i kroppen. Ekologiska vegetabiliska oljor som linfröolja, olivolja, avocadoolja, pumpakärneolja och havtornsfröolja med är erhört nyttiga.

3. Även kolesterol är försurande i kroppen, vilket motverkas med motion, grönsaker och bär.

4. Fett ingår i cellmembranet, transporterar näring till cellen, bidrar till hormontillverkningen och skyddar våra organ, leder och kärl.

5. Endast härdade fetter är ohälsosamma och mättade fetter är lika nödvändiga som de fleromättade fettsyrorna, om än i mindre mängd.




Mandelmjölk med vaniljsmak

DATUM: 2010-06-18 KLOCKSLAG: 22:02:41
Såå fruktansvärt gooood! Detta borde verkligen ALLA testa att göra någon gång! :)
Ett glas mandelmjölk & du har ett extremt nyttigt mellanmål. Varför inte byta ut mjölken på gröten eller äta tillsammans med frukt?
Mandlar är rika på E-vitamin, järn, kalcium, zink, magnesium samt fibrer. Innehåller enkelomättade fettsyror - det nyttiga fettet som är bra för våran kropp!
Inom den indiska läkekonsten anses mandel vara immunförsvarshöjande.

Blötlägg gärna mandeln några timmar innan & skala sedan mandlarna. Detta ger en godare & vitare mjölk. Det kan ta ett tag men det är det absolut värt. Skala antingen med en liten kniv eller dra mandeln genom pekfinger & tumme för att få skalet att lossna. Ju längre mandeln ligger, desto lättare går det.

Receptet är ifrån boken Raw Delight.


Mandelmjölk
2 stora glas

2 dl mandlar, ev blötlagda
5 dl vatten
3-4 dadlar att söta med
vaniljpulver
(eller annan krydda - tex kanel eller kryddnejlika)


1. Mixa mandlar med vatten i mixer.

2. Häll mandelmjölken genom en nötmjölkspåse eller en finmaskig tygbit. Ha en bunke under. Du kan även ha en fintrådig sil & pressa ut mjölken med baksidan av en sked.

3. Söta & smaksätt mjölken med dadlar & vaniljpulver. Mixa igen.



Nektaringlass

DATUM: 2010-06-18 KLOCKSLAG: 08:59:21
Underbart god & svalkande i värmen!


1 port

1 nektarin, skuren i bitar
1 banan, fryst


1. Tina bananen ca 10 min.

2. Bryt bananen i bitar & lägg den i matberedaren tillsammans med nektarinen.

3. Kör till en jämn smet.


I DID IT! :))

DATUM: 2010-06-15 KLOCKSLAG: 20:29:51
En bild säger mer än ord just nu!! :D


Citron & vitlökspasta

DATUM: 2010-06-14 KLOCKSLAG: 06:42:50

Enkel pasta som går snabbt att göra. Älskar syrligheten från citronen! :)
Recept från Arla.


Citron & vitlökspasta

500 g fullkornspasta
(vi hade tagliatelle)
3 dl matlagningsgrädde
200 g riven ost
(gärna lite starkare ost)
rivet skal och saft av 1 citron
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
1 tsk salt


1. Koka pastan.

2. Koka upp grädden i en kastrull. Blanda i osten och rör om på svag värme tills den har smält. Ta kastrullen av värmen och blanda i resten av ingredienserna.

3. Blanda såsen med den varma pastan.


Grönsaker med guacamole

DATUM: 2010-06-13 KLOCKSLAG: 19:13:29

Ett av dagens mellanmål bestod av färgglada grönsaker med guacamoledipp! Första gången jag äter guacamole & jag kan säga att jag har verkligen blivit förälskad! Denna röran kan jag äta till ALLT! Både jag & Daniel slogs om det sista i skålen haha :P Jag tyckte faktiskt det smakade sourcream, vet inte om det var just detta receptet som gjorde det eller om det ska smaka så? :P
Iaf, jag följde inte receptet från punkt till pricka utan jag smakade av lite eftersom. Här kommer min version.


Guacamole

2 avokador
några matskedar cremé fraiche, lätt
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk lime
2 krm salt



1. Halvera och gröp ur avokadorna.

2. Mixa eller mosa fruktköttet och blanda det med övriga ingredienser. Smaka av styrkan.
 


Tomat & oreganoköttbullar

DATUM: 2010-06-13 KLOCKSLAG: 10:40:02
Köttbullar smakar godast hemmagjorda! :) Vi åt detta igår & hade klyftpotatis till samt en sallad med ruccola & rödlök.
Receptet kommer från Arla.


Tomat & oreganoköttbullar
2-3 pers

400 g mager nötfärs, 10 %
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
2 tomater
2 tsk smör



1. Blanda färsen med salt, peppar och oregano. Hacka tomaterna grovt och blanda ner dem.

2. Rulla färsen till stora köttbullar. Bryn dem runtom i smör i en stekpanna. Fortsätt steka på medelvärme ca 10 min.

3. Servera med sallad & klyftpotatis.



Var är solen?

DATUM: 2010-06-12 KLOCKSLAG: 22:56:53

Har precis varit ute på en kvällspromenad i regnet. Jag & Daniel brukar ta en runda varje kväll nuförtiden, det är så härligt! Idag doftade det extra gott i regnet från blommor, gräs & hundkex :)
Tyvärr tycker jag inte regnet hör till denna årstiden. Skulle gärna vilja ha mer chanser att sitta ute på balkongen & sola & hoppas att de varma dagarna i förra veckan inte var dom enda denna sommaren?! Det vore ju fruktansvärt :S

Har pluggat lite ikväll inför tisdag. Då har jag min sluttenta som jag nämnt tidigare. Jag ber till högre makter att jag klarar den så jag kan njuta riktigt av sommaren/semestern & slappna av ordentligt. Denna våren har varit hektisk med allt pluggande!

Nu blir det att glo på någon film i sängen.
Ha det gott mina vänner!




Utvärdering av Pågens vårnyheter!

DATUM: 2010-06-12 KLOCKSLAG: 09:36:38
Lovade ju er ett inlägg där jag skulle skriva om nyheterna från Pågen! :) Har smakat alla förutom Pågen Fröjd så tyvärr blir det inte någon utvärdering av den.


Pågen Trekorn - Tycker detta brödet blir bäst när man rostar det. Tyvärr smakar det inte så mycket som man kan tro & brödet blir lite lätt poröst & faller gärna sönder. Men med en god, lite starkare ost & det smakar toppen! Fullkornsinnehållet ligger på 44% i detta bröd.

Betyg: 3/5


Pågen Gifflar Kardemumma - Gifflarna från Pågen har väl inte undgått någon?! Förr när jag var en riktig snaskfia kunde jag äta upp en hel påse med kanelgifflarna utan problem.. Nu har dessa kommit i en kardemummaversion & de smakar sött & gott & har en tydlig smak av kardemumma. Jag är inte mycket för industriellt framställda kakor & bakverk längre, & kan tycka att istället för att köpa så bakar man själv då man undviker en hel del e-nummer som tyvärr finns även i dessa bullar. Men smaken är det inget fel på, & det är svårt att låta bli även dom här :)
Dessa gifflar är för övrigt en säsongsprodukt & finns i butik t.om 3 oktober.

Betyg: 4/5


Pågens Creméfyllda muffins med smak av sommarbär - Ok, nu ska jag vara elak. Dessa var ingen hit. När jag öppnade förpackningen så luktade de himmelskt men så fort jag tog en tugga - blä. Söta & sliskiga med något som ska likna bär i. (på förpackningen står det fruktgelébitar) Krämen i mitten smakar som smörkräm & var ännu sötare. Men som sagt - smaken är som baken & eftersom jag inte äter så mycket socker nuförtiden kanske mina smaklökar fick en chock & reagerade så :) Det kanske inte smakar lika sött för andra.
Det som dessutom tar ner betyget ännu mer är innehållet av e-nummer. Men som sagt, alldeles för söta för min smak.

Betyg: 1/5



Raw avokadosoppa

DATUM: 2010-06-12 KLOCKSLAG: 09:05:08
Igår provade jag mitt första rawrecept ur boken "Rawfood på svenska" & det blev denna avokadosoppan. Jag älskar avokado & soppan var ok men jag tror man måste ställa om kroppen från att äta varm mat till kall då maten aldrig upphettas riktigt vid rawfood. Just det tog bort min upplevelse lite :)
Lägger ut receptet ifall någon annan vill prova!


Raw avokadosoppa
1 person

1 avokado
ca 2 dl vatten
torkade chiliflingor
(eller en bit av torkad chilifrukt)
1 vitlöksklyfta
örtsalt efter smak
ca 2 tsk citronjuice



1. Mixa ingredienserna till avokadosoppan. Börja med avokado & lite vatten & smaka av efterhand med vitlök, örtsalt & citron.

2. Servera med en sidosallad.



Superenkel grön ärtsoppa

DATUM: 2010-06-11 KLOCKSLAG: 09:50:38
Detta komponerade jag ihop själv efter ett recept från nya Iform. Receptet innehöll betydligt mer ingredienser än såhär men jag hade inte allt hemma så jag gjorde en enklare variant. Resultatet blev fantastiskt gott vilket bevisar att man behöver inte en massa råvaror för att avnjuta en god middag - me like!


Grön ärtsoppa med räkor
1 port

3 dl gröna ärtor (frysta)
1 lök
3 dl vatten + grönsaksbuljongtärning
Räkor


1. Skala & hacka löken & bryn den långsamt i olja i en kastrull. Koka under tiden upp vattnet med buljongtärningen.

2. Tillsätt ärtorna & buljongkoket i kastrullen med löken & låt koka under lock ca 10 min.

3. Mixa i mixer, häll upp & servera med räkor på toppen.


Enklare än såhär kan det knappast bli! :)


8 hudtips inför sommaren

DATUM: 2010-06-10 KLOCKSLAG: 09:28:59

Inför sommaren har Grön Gåva tagit fram tips värda att lägga på minnet när vi utsätter oss för sol, bad och vind. Huden är vårt största organ och ungefär 60% av det vi smöjer oss med går in i kroppen. Huden förändras också genom åren, den produkt du använt i flera år kanske inte är idealisk idag. Rengöring och crèmer är hjälp utifrån men huden måste även få hjälp inifrån kroppen.

Välj gärna hudvård med en hög andel av ekologiskt innehåll. Vi rekommenderar Essential Care som är Soil Association-märkt och även skriver ut hur mycket av innehållet som är ekologiskt.


Hudrengöring

- Första steget till frisk och klar hy är bra rengöring.

- När huden är ordentligt rengjord kan den verkligen ta till sig en vårdande creme eller olja.


Hudbehandling

- Kallt grönt té kan användas som ansiktsvatten. Fukta en bomullstuss och badda ansiktet.

- Använd serum och vitaliserande oljor på natten då huden vilar och kan tillgodogöra sig innehållet.


Hjälp huden inifrån kroppen

- För hudens rening, drick rikligt med vatten.

- Blanda en matsked psylliumfrö i ett glas juice eller vatten och drick detta morgon och kväll.


Solen

- Om du använder solskyddskräm, se till att den skyddar både mot UVA och UVB strålar. Krämen bör inte innehålla lanolin (ullfett), parabener (konserveringsmedel) och zinkoxid.

- När du är i solen skickar kroppen mer antioxidanter till huden. Fyll på innan du solbadar, grönt té är en utmärkt källa.


Källa: Grön Gåva



Yaaaay! :D

DATUM: 2010-06-09 KLOCKSLAG: 10:22:36
Igår fick vi reda på anatomiprovet! Jag fixade det! :D

Gladgladgladgladglaaaaaaaad!

Nästa vecka är det sista provet. Den praktiska massagetentan. Efter den är jag klar. Jag fattar det knappt själv :P Nu blir det att plugga lite till inför tisdag. Jag har fått tiden kl 16-17 på tisdag. Jag är nervös & jag hoppas att jag klarar det & inte tabbar mig med grepp & gör fel.. risken är väl det när man har 2 lärare som står & tittar på en 1 meter ifrån.. Nåja. Det går som det går..

Idag har jag sista praktiken på utbildningen, sen är även den slut! Ganska skönt faktiskt :)
Så nu ska jag dricka upp mitt kaffe & sen plugga lite grepp inför praktiken ikväll.. mkt att hålla reda på & inga fusklappar är tillåtna längre haha (tyvärr)

Kram på er!




Nästan i slutet nu..

DATUM: 2010-06-07 KLOCKSLAG: 07:02:57
Snart har jag gått färdigt min utbildning, kan ni tänka er? Tiden har gått så fort!
Idag har vi det stora anatomiprovet. Jag hoppas jag klarar det för isf har jag bara den praktiska massagetentan nästa vecka. Hade varit helt underbart att slippa göra om detta provet till hösten!
Tänk att få kunna säga att man är diplomerad massör nästa onsdag :)) Jag är så nära nu.. detta som jag har funderat på att läsa till i flera år, nu är jag snart där. Jag är stolt över mig själv! Oavsett om jag klarar provet idag eller inte.

Nu är det snart dags att åka till skolan. Önska mig lycka till :)


Laxpudding

DATUM: 2010-06-06 KLOCKSLAG: 16:40:07
Någon mer än jag som älskar den rökta laxen man kan köpa färdigförpackad i affären? Tyvärr är den ganska dyr men gud så god! :) Igår gjorde jag laxpudding med just rökt lax i.
Receptet kommer från Tasteline.


Laxpudding:

10 st kokta, kalla potatisar utan skal
2 st gula lökar
1 förpackning rökt lax

Äggstanning:

4 ägg
4 dl mjölk
1 krm malen vitpeppar
0,5 dl dill, finhackad


Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form.

2. Skiva potatisen tunt. Fräs löken mjuk i lite smör. Varva potatis, lök och lax i formen.

3. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Rör ner dillen och häll äggstanningen i formen.

4. Grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen har stelnat och ytan fått färg, ca 35 minuter.

 


Nyheter från Pågen!

DATUM: 2010-06-06 KLOCKSLAG: 10:13:18
Jag är med i Pågens brödpanel & fick i fredags hem lite vårnyheter därifrån!
Såhär står det i produktbeskrivningen:

(Jag kommer skriva vad jag tycker om alla produkterna i ett annat inlägg!)


Pågen Trekorn - Ett osötat grovbröd som passar den mogna smaken. Härligt grovt i strukturen & får sin karaktär från klippta rågkärnor, fullkornsmjöl, havrekärnor & lin- och solrosfrön. Fullkornsinnehållet ligger på hela 44%.

Pågen Fröjd - Har funnits tidigare men bakas nu enligt ett nytt recept. Ett grovt & smakrikt portionsbröd som får sin karaktär av solros- och linfrön samt melonkärnor som ger brödet en kryddig ton. Till skillnad från tidigare är brödet nu delat, för att göra det enklare att göra sin favoritmacka.

Pågen Gifflar - Nu lanseras Pågen Gifflar med kardemummafyllning, en given smak i fikabrödsgenren. Gifflar är smidiga att ta med på utflykt & serveras smartast ur sin påse.

Nytt på brödhyllan är också att sveriges mest populära muffins fylls med ny smak. Muffinsens klassiska crémefyllning behålls, & får smak av jordgubbar, hallon & svarta vinbär. Pågens Crémefyllda Muffins blir ett perfekt avslut på en picknick i ett ljusgrönt vårlandskap.


Övriga nyheter är att alla pågens bröd kommer i nya förpackningar. I några fall har också mindre justeringar gjorts i recepten. Pågen Kneipp skärs upp i ännu generösare skivor & Pågen Äntligen Toast uppfyller nu kraven för nya nyckelhålet med 25% fullkorn.





Rawfood böcker

DATUM: 2010-06-05 KLOCKSLAG: 17:56:51
Som ni märkt så är jag inte lika aktiv här längre. Har inte haft tid & lust helt enkelt, men jag har ju lovat er att komma tillbaka och blogga lite oftare framöver =) Jag ser dock på besöksstatistiken att ni fortfarande är här & kikar efter mina inlägg.

Jag skrev för ett tag sen, eller ja, det var nog rätt längesen nu, att jag var väldigt intresserad av att testa på rawfood! 
För er som inte vet vad rawfood är så för att beskriva enkelt - man upphettar inte maten mera än till 40 grader för att bibehålla maximal näring och energi. Basen består utav nötter, frön, grönsaker, frukt & torkad frukt. 
Jag beställde hem 3 böcker inom just det ämnet för någon vecka sen & jag har hittat en MASSA recept jag tänkte testa framöver. Framförallt från boken "Raw delight" där man gör så kallade raw efterrätter! Ni får hålla utkik framöver, jag kommer väl lägga upp recept från böckerna när jag väl testat dom. Är väldigt nyfiken på hur allt smakar och om det verkligen är så gott som alla som provat säger att det är =)

Böckerna jag köpte är:

Rawfood på svenska av Erica Palmcrantz / Irmelina Lilja
Raw delight av Erica Palmcrantz / Irmelina Lilja
Salig blandning av Renee Voltaire