Avokado med tomat & rödlök

DATUM: 2010-05-28 KLOCKSLAG: 16:36:05

Enkelt att svänga ihop som mellanmål! Avokado står verkligen högt på listan hos mig :)


Lammtortilla Bombay

DATUM: 2010-05-27 KLOCKSLAG: 22:06:06
Detta åt vi till middag igår. Annorlunda & gott med curry & jordnötter i maten!
Receptet är ifrån kokaihop.se men jag har ändrat receptet lite.


2 personer:

400 g lammfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
2 msk curry
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl salta jordnötter


Tillbehör:

Tortilla
(Jag brukar använda Organic Multigrain från Santa Maria)
Sallad


1. Skala och hacka löken. Fräs den i olja ca 2 minuter.

2. Tillsätt färs, curry och svartpeppar och fräs ytterligare ca 3 minuter.

3. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning och salt. Koka färsröran ca 5 minuter.

4. Blanda ner jordnötter och smaka av.

5. Servera färsröran i varma tortillabröd med sallad till.



Öka endorfinproduktionen

DATUM: 2010-05-21 KLOCKSLAG: 17:55:09
Man skulle kunna likna vår hjärna med en oerhört avancerad datamaskin. Våra tankar är order som datorn försöker verkställa. Programmerar vi oss med positiva tankar kommer det ut positiva saker och tvärtom. Vår hjärna har inget begrepp om tiden, den kan inte skilja på om vi oroar oss för morgondagen eller är ledsna för något som hände för tio år sedan. Hjärnan kan heller inte skilja på fantasi och verklighet.

Alla positiva tankar ökar endorfinproduktionen i kroppen, det gör att vi känner oss gladare och att hela kroppen fungerar bättre. Endorfiner fungerar även som kroppens egen smärtstillande medicin. Det gör att vi tål smärta, sjukdom och stress bättre. Endorfiner produceras även när vi motionerar och vid massage.

Alla negativa oroande tankar har en motsatt effekt, kroppen upplever det som att en fara är på gång. Då träder det autonoma nervsystemet in och ser till att stresshormonet adrenalin produceras, mängden är beroende på hur intensiva de negativa tankarna är. Det är viktigt att vi tar ansvar för vårt liv, att vi blir medvetna om att vi faktiskt har möjlighet att själva välja vilka programmeringar och vilket liv vi vill ha.

Första steget till förändring är att bli medveten om alla negativa tankar. Hur ofta säger vi inte eller tänker vi nedvärderande saker om oss själva. Behandla dig själv med respekt. Respekt och aktning för andras liv börjar med att man behandlar det egna jaget med hälsosam självrespekt.


Källa: Matglädje & Hälsa av Inga-Britt Sundqvist



Nyttigare alternativ till smulpaj

DATUM: 2010-05-21 KLOCKSLAG: 09:41:22
Igår kväll gjorde jag hallonpaj. Jag mixade faktiskt ihop en egen smulpaj & den blev perfekt! Alldeles sådär lagom söt & krispig så här kommer receptet ifall nån annan vill prova =)


Smulpaj:

1/4 dl krossade linfrön
1 dl fiberhavregryn
1½ dl dinkel fullkornsmjöl
2 dl vetemjöl
0,75 dl råsocker
125 g smör



1. Blanda ihop allt i en bunke & klicka i smöret. Blanda till en smulig massa.






Den hälsosamma dinkeln

DATUM: 2010-05-15 KLOCKSLAG: 20:10:38
Dinkeln är det bästa sädeskornet, den verkar värmande och är fettrik, den är högvärdig och mildare än alla andra sädesarter. Den som äter dinkel bildar bra muskelkött. Dinkeln befrämjar rätt blodbildning, ger ett glatt sinnelag och gladlynthetens gåva. I vilken form man än tillreder och äter dinkeln, som bröd eller kokt är dinkeln bra ljuvlig och lättsmält.”

Detta skrev den medicinskt kunniga abedissan Hildegard av Bingen på 1100-talet och förordar dinkeln som ett av de viktigaste livsmedlen. Dinkel eller spelt är en ursädesart, den är inget vete utan ett återupptäckt ursädeskorn som till skillnad från vetet bevarat alla sina naturliga egenskaper.

Näringsinnehållet i dinkel är så komplett att det anses kunna utjämna hälsoskador orsakade av felaktig kost. Dinkeln har ett högt innehåll av essentiella aminosyror och även goda halter av mineraler, spårämnen och vitaminer. Den har ett högt proteininnehåll samt höga halter av fosfor, kalium, kisel, magnesium och vitaminerna B1, B2, B3. Dinkeln innehåller även viktiga ämnen för kroppens immunförsvar och är mer än ett livsmedel med optimala kvaliteer, den är även en läkande föda. Att äta dinkel är en investering i din kropp.

Dinkeln finns bland annat som fullkornsmjöl, siktat mjöl, helkorn, mannagryn, grötflingor, kli, puffar, flakes, hårdbröd, pasta, kex och kakor.

Källa: Grön Gåva



Fruktsoppa med vispad grädde

DATUM: 2010-05-15 KLOCKSLAG: 10:38:55
Detta receptet hittade jag i en tidning, minns inte riktigt vilken. Privatpersoner hade skickat in sina bästa recept & detta är ett sådant recept :) Smakade väldigt gott, framförallt med ingefäran som bryter av lite.


Ingredienser:
1 person

1 liten morot
1 banan
2 dl frysta, tinade hallon
1½ dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk flytande honung
Vispad grädde till servering


1. Skala & skär moroten i tunna skivor & bananen i mindre bitar.

2. Mixa hallonen med hälften av apelsinjuicen med stavmixer eller matberedare. Sila bort kärnorna.

3. Mixa hallonpureén med morot, banan & resten av juicen till en slät soppa. Blanda ner ingefära & honung.

4. Servera kall med vispad grädde!



Köttfärssås med bönor & grönt

DATUM: 2010-05-10 KLOCKSLAG: 19:20:47
Dagens middag: Spagetti med köttfärssås med bladspenat & borlottibönor.


Sanningen om socker

DATUM: 2010-05-09 KLOCKSLAG: 20:31:56
I Sverige äter vi enligt jordbruksverkets statistik cirka 43 kilo socker per person och år. Genomsnittsvensken får alltså i sig ett halvt ton socker under 10 år. Mest socker får vi faktiskt i oss via vanlig mat. Hela 80% av det socker vi äter är gömt i maten. Livsmedelsindustrin stod 1960 för 35% av sockerkonsumtionen, idag är den siffran 80 %.

Fiskgratäng, yoghurt, flingor, hårdbröd, mjukbröd, köttbullar och många andra livsmedel är smaksatta med socker. Ketchup innehåller till exempel mer socker än choklad, en colaläsk på 50 cl innehåller samma mängd socker som tretton sockerbitar. Socker är en beroendeframkallande drog som kan jämföras med nikotin. Raffinerat socker i olika former borde inte få finnas i mat eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen.

Källa: Den självläkande människan Av Susanna Ehdin.





10 tips för bättre sömn

DATUM: 2010-05-09 KLOCKSLAG: 20:18:58
Sömnen behöver vi för att kropp och hjärna skall få vila. Framför allt hjärnan behöver sömn för att fungera och må bra. God sömn har också mycket stor betydelse för hur väl vi står ut med stress inte minst i arbetslivet.

Om vi kan stänga av stressen på natten så återhämtar sig kroppen och vi är pigga nästa dag. Under hela dygnet men framför allt den tid vi sover bildar kroppen tillväxthormon som bland annat bygger upp skelett och muskler. Här kommer tio enkla tips för att du skall sova bättre.


• Sänk ljusnivåerna gradvis innan du skall gå och lägga dej
• Sov på en sval, mörk och lugn plats
• Lägg dej inte hungrig eller riktigt mätt
• Undvik koffein-, tein- och energidrycker under kvällen
• Om du dricker te, är rött te (rooibos) koffeinfritt och har en lugnande effekt.
• Koppla av, smält dagens erfarenheter och upplevelser
• Massera pannan och tinningarna med en ekologisk massageolja
• Lyssna på dina andetag, det är det naturligaste lugnande medlet
• Vissa aromer verkar lugnande, somna in med den naturliga doften av lavendel eller kamomill.
• Somna positiv, ta för vana att tänka på en glad händelse när lägger dig.

Källa: Grön Gåva



Ingefärste med gurkmeja

DATUM: 2010-05-09 KLOCKSLAG: 16:00:43
För att lindra min hemska förkylning som jag fått gjorde jag detta téet som jag hittade på recept.nu förut. det var väl inte det godaste jag druckit men det slank ner! =)

Gurkmeja tar bort gifter i kroppen & bygger upp immunförsvaret. Ingefära är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter, det löser bl.a upp slem & är bakteriedödande.
Ingefära & gurkmeja ihop är kraftigt inflammationshämmande.


1 kopp:

Ingefära
Citron
Gurkmeja
Honung
Vatten



1.
Koka bitar av färsk ingefära i vatten ca 10 minuter.

2.
Sila vattnet ner i en kopp.

3.
Tillsätt citron, honung och gurkmeja.


Ännu en infektion..

DATUM: 2010-05-07 KLOCKSLAG: 18:23:22

Vaknade med svullen & öm hals idag.. är trött & har ont i kroppen. Har inte tid att vara sjuk!! :S Ska jobba inatt oxå. Hoppas natten går foooort..

Elaka bacillusker!!! *morr*


Vårsallad

DATUM: 2010-05-06 KLOCKSLAG: 20:52:01

Idag kände jag för att vara extra nyttig haha så jag gjorde denna salladen. Nu när sommaren är på väg kan man nästan leva på sallad känns det som för det passar så bra i värmen! =)

Ingredienser i denna vårsallad är: Bladspenat, majs, gurka, räkor, paprika, tonfisk, tomat & ägg. Tänkte haft med avocado men det fick inte plats på tallriken.. :P


Fys över..

DATUM: 2010-05-06 KLOCKSLAG: 11:24:40

Det gick ganska bra på provet tror jag. Vi får väl se på måndag då vi får tillbaka proven hur det ser ut. Vill inte ha det hängande bakom mig för om 4 veckor är det dags för anatomiprovet.. det är provet med stort P! Då är det 2½ timmas sittning som gäller. Då kan ni tänka er hur stort det är.
Det här med prov & pluggande är stressande för mig & jag känner att jag får halsinfektioner titt som tätt för jag är så stressad. Men det är ROLIGT att plugga & gå i skolan igen, helt klart! Jag ångrar det inte en sekund! =) 

Jag har så mkt jag vill skriva i bloggen men jag hinner inte riktigt med som ni märker, men som sagt, håll ut. Jag kommer tillbaka framöver med lite tätare inlägg. Jag hoppas ni stannar kvar hos mig tills dess.

KRAM på er allihopa! ♥


Då var det prov igen då..

DATUM: 2010-05-02 KLOCKSLAG: 12:50:40
Imorgon har jag fysiologiprov. Jag har fasen pluggat på duktigt men jag vet inte om det räcker.. detta var svårt tycker jag.. Är nästan säker på att jag kommer få ha omprov i detta..
Om det finns någon högre makt så snälla, hjälp mig imorgon, bara för imorgon lixom!! :P
Jaja, det går som det går.. men jag är nervöööööös.

Hoppas ni hade en trevlig valborg! Vad gjorde ni?