Kanelbullar med dinkel
Detta är ingen "supernyttig" variant av kanelbullar som det kanske låter, det är fortfarande mycket smör & socker i. Det man byter ut är helt enkelt mjölet till ett grövre, socker till rörsocker & pärlsockret mot hackad mandel. Vill man få ner mängden smör kan man ex leta recept på kanelbullar där kesella ingår.
Ingredienser:
Ca 30 bullar
50 g jäst
3,5 dl mjölk
(37 grader)
1 ägg
150 g smör
(rumstempererat)
½ tsk salt
1,5 dl rörsocker
Ca 500 g fullkornsmjöl av dinkel
Ev lite vetemjöl till utbakning
Fyllning:
200 g smör
1,5 dl rörsocker
4 msk kanel
Garnering:
Hackad mandel
1 uppvispat ägg
1. Smula jästen i en bunke & lös den i den ljumna mjölken. Tillsätt ägg, smör, salt & socker & rör om.
2. Tillsätt mjöl. Rör ner lite i taget. Arbeta degen, observera att den blir ganska kladdig så undvik alldeles för mycket mjöl.
3. Låt jäsa i 40 min. Rör under tiden ihop socker, smör & kanel till fyllningen.
4. Dela degen i två delar. Knåda in lite mer vetemjöl om degen är för kladdig. Kavla ut degen till centimetertjocka rektanglar & bred på fyllningen. Rulla ihop & skär i bitar & lägg i bullformar eller på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
5. Vispa upp ägg & pensla detta på bullarna & strö sedan över hackad mandel. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 min. Observera att det kan vara svårt att se när bullarna är klara då de är mörkare än vanliga bullar.

Mmmmmmmumma!!! Jag vill oxå ha!!
vill återigen berömma dig för din blogg =) ska faktiskt ta med mig lite fika och möta naturen i helgen. ska läsa bok ute i naturen och bara filosofera :)
tänkte fråga dig om du är duktig på kost? jag skulle behöva hjälp med ett kostschema, anpassat efter mig...:)
Vad goda de ser ut! :D