Skållat fullkornsbröd

DATUM: 2009-11-16 KLOCKSLAG: 22:16:21
2 limpor


Skållning:

2½ dl (ca 150 g) dinkelmjöl fullkorn  
3 dl kokande vatten
2 tsk salt

5 dl kallt vatten
25 g (½ pkt) jäst
850 g dinkelmjöl fullkorn


1. Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter.

2. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C  (fingervarmt). Smula ner jästen.

3.Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen.

4. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand.

5. Smörj 2 st 1½ liters bakformar.

6. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna.

7. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C.

8. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade.
(Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)

9. Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Designed by Hang